مجموعه زیبای باغ موزه پروانه ها

باغ موزه پروانه ها در محدوده پارك طبيعي ناژوان در فضايي به مساحت ۲۰۰۰ مترمربع واقع شده و داراي بيش از ۱۰۰ گونه گل و گياه از جمله درختچه فردوس، درختچه سيكاس، درختچه ليندا، انواع بنجامين ها، انواع فيكوس ها، انواع بگونيا، آگاو و …. مي باشد. در سه نقطه از اين باغ با بدنه سازي هاي انجام شده تعداد ۴۸ عدد قاب شامل ۲۲۰۰ پروانه زيبا و رنگارنگ به نمايش گذاشته شده است.
پروانه ها از زیباترین و ظریف ترین مواهب طبیعت به شمار می آیند. این موجودات دوست داشتنی با ظرافت ،تنوع رنگها و زیبایی خویش برای سالیان طولانی انسان را مسحور و شیفته ی خویش کرده اند. شدت و دامنه ی رنگها ، تنوع و درخشندگی آنها و آمیزه های شهر فرنگ گونه نقوش و طرح هایی که پروانه به نمایش می گذارد یکی از عمده ترین محبوبیت آنهاست و آدمی در تلاش برای کشف بخشی از اسرار خلقت و دست یابی به ذرۀ ناچیزی از رازهای پرعظمت آفریدگار بزرگ به گرد آوری پروانه ها و مطالعه ی چگونگی پیدایش و نحوه ی زندگی آنها دست زده است .

آناتومی و اتاله پروانه ها

 


پروانه ها و شب پره ها جزء خانواده اي از حشرات به نام فلس بالها مي باشند اندام آنها مثل تمامي حشرات متشكل از سر ، سينه ، شكم . دو شاخك و شش پا است ، همچنين چهار بال زيبا دارند كه بر روي آن پولك هاي رنگي و خطوي زيبا وجود دارد اكثر اين خطوط و رنگ ه براي استتار و حفاظت به كار مي رود در قسمت سر پروانه ها يك خرطوم حلقوي چرخه زندگي پروانه ها در چهار مرحله خلاصه مي شود:

۱- تخم
۲- لارو
۳- شفيره
۴- پروانه بالغ

عمر پروانه ها در ايران معمولا ۳الي ۴ هفته مي باشد پروانه ها در زنجيره طبيعت حائز اهميت هستند و از بين رفتن اين موجودات اعجاب انگيز صدمه بزرگي به طبيعت واردمي كند . تاكنون در جهان ۲۰۰۰۰ نوع پروانه كه متشكل از ۱۷ خانواده مي باشد يافت شده است.
 ۳۹۰ گونه مختلف در كشور ما وجود دارد و از اين تعداد ۷ خانواده در اين نمايشگاه شامل :

۱- پاپيلونيده
۲- پيريده
۳- ليكينده
۴- نيمفاليده
۵- دانائيده
۶- ساتريده
۷- ليبيتيده
در معرض نمايش مي باشد .به راسته پروانه ها اعم از شب پره ها و روز پرك ها بال پولكداران اتلاق مي گردد .

اتاله (خشک کردن حشرات)
اتاله مقدماتی یا روشی که سابقاً برای انتقال پروانه ها از صحرا به آزمایشگاه مورد استفاده قرار می گرفت شامل الصاق سنجاق حشره به داخل بدن پروانه ها پس از مرگ و چیدن نمونه های سنجاق زده شده با بالهای بسته به داخل جعبه های چوبی بود نمونه های خشک شده را برای مدت یک تا سه روز در ظرف مرطوب کننده قرار داده تا دوباره نرمی خود را به دست آورند و آن گاه اتاله نهایی و نصب اتیکت روی نمونه انجام می گرفت.
روشی که امروزه بیشتر رواج دارد استفاده از پاکتهای مخصوص جمع آوری پروانه ها یا کاغذهای مثلثی شکل پاپیوت است که از امکان نگهداری طولانی تری برخوردار است.

برای اتاله ی پروانه ها از تخته های اتاله یا اتالوار استفاده می شود. اتالوار تشکیل شده است از دو تخته ی چوبی به طول حداقل ۳۰ سانتی متر که نسبت به هم زاویه باز v شکلی دارند و شیاری در میانشان دیده می شود پروانه سنجاق زده شده در وسط این شیار قرار گرفته و بالهای آن روی تخته ها پهن می شود برای ثابت کردن بال پروانه ها از نوارهایی از جنس کاغذ های نازک کالک یا کاغذ الگوی شفاف و سنجاق ته گرد استفاده می شود خشک شدن یک پروانه حدود یک هفته طول می کشد.

منابع :

isfahan.ir

isfahan.irib.ir

 


ساعات بازديد : همه روزه از ساعت ۹ الي ۱۹


تلفن: ۳۷۷۸۰۰۵۰


آدرس : پل وحيد – ميدان سهروردي – جاده الفت

Parvaneh2
Parvaneh5
    417643
Parvaneh3

مکان باغ موزه پروانه ها برروی نقشه

FaLang translation system by Faboba